2016. október 18., kedd

Cikk: ...beszélhetünk a vérfertőzésről

Üdvözletem!
Ez a cikk egy kicsit csalódottan, kicsit felháborodottan íródott, de vegyétek és egyétek. Szeretném, ha minél többen olvasnátok, Reményeim szerint elér a célcsoporthoz. A cikk enyhén spoileres lehet a Trónok harcára, de semmi hatodik évados bulira. Maximum egy fanteóriára. Meg a Star Warsra. De az olyan veszett régen történt már, hogy aki arról nem tudott..., az bújjon vissza a kő alá.
Ui.: Még mindig áll, hogy ami érdekel, azt dobjátok be a kommentekhez, és amint lesz gépem, megpróbálok írni róla egy cikket.
Ui2.: Ja igen. Nincs gépem. Egyetemen. Vicci.


Cikk: ...beszélhetünk a vérfertőzésről


Ha már elmentek a felnőttek, beszélhetünk a vérfertőzésről. Tudom, hogy a kiskamasz korosztálynak kellemetlen és ciki olyan dolgokról beszélni, ami csak halványan emlékeztethet bárkit is a szexre, ezért most vegyük úgy, hogy elmentek. Együtt ülünk egy nagy teremben, körben, mindenki kínosan kuncorászva mosolyog a barátnőjére, és a témát várja.
Persze várunk mindenkit, idősebbeket is, de ahogy megfigyeltem a kiskamasz kategória a leginkább érintett.
És róluk tudom leginkább elképzelni, hogy nem ismerik a tabu szó jelentését.
Megkerestem, és a tabu szó hivatalos megfogalmazása: tárgy, élőlény vagy fogalom megemlítésére vonatkozó tilalom. A szó a polinéz kultúrából ered, és vallásos gyökere van, de más kultúrákban mutálódott jelentése van, és bármire használjuk. Azt is jelenti, hogy sérthetetlenség, szentség. Érdekességként, és figyelemfelkeltésként bedobom, hogy a szó James Cook utazásai után terjedt el Angliában; James Cook hajóskapitány volt az 1700-as évek végén, szóval akár azt is mondhatjuk, hogy az élő Cook kapitány tehet erről a szóról.
Tehát magyarul, akkor mit jelent a  tabu szó?
Tiltást. Tiltott dolgot. Valamit, amiről nem beszélsz nyilvánosan, nem hozod fel, nem kérdezel rá, nem vicceskedsz vele. Otthon, biztonságban és zárt ajtók mögött, megbízható barátok társaságában kérdezel, ha nem érted.
Az elmúlt századokban ezt sokkal inkább tisztelték, de a huszonegyedik század liberális közege sok mindent megváltoztatott.
Félre ne értsetek, vannak dolgok, amikről kényelmetlen beszélni, aminek tabu hatása van, de beszélni kell róla, és ebben a tekintetben ez a nyitás jó dolog. Jó, hogy végre szabadon beszélünk a szexről, mert a fiataloknak tanulnia kell. Meg kell tudnia, hogy a szex egy érzelmes dolog, annak kellene lennie, hogy a szex hogyan működik, de a szex egyben veszélyes és mocskos dolog is, és vigyázz a betegségekkel, meg a nem kívánt terhességekkel.
Jó, hogy beszélünk a nemi erőszakról. Beszélni kell róla, különben soha nem állíthatnánk meg. Amiről nem beszélsz, azt a szőnyeg alá söpröd, és lehet, hogy úgy egyszerűbb, de sokkal rosszabb. Mert attól még van. Beszélnünk kell az erőszakról, hogy megértessük a hímsoviniszta réteggel, hogy a hormon nem válasz mindenre, és egy bajnok úszónak is felelnie kéne a tetteiért. Mert az alkohol sem válasz. Ha beszélünk róla, felszámolhatjuk az ilyen eseteket.
Ha beszélünk róla, a megerőszakolt lány és fiúk talán könnyebben beszélnek az esetről, könnyebben dolgozzák fel és lépnek túl azon, ami velük történt. A téma iránt érdeklődőknek itt egy cikk: [××]
De az van, hogy vannak dolgok, amiknek tabuknak kellene maradnia.
Tudom, azt mondtam, ha beszélünk róla, talán megszüntetjük, de látni kell, hogy ez nem minden esetben működőképes koncepció. Vannak esetek, amikor egyszerűen azért nem beszélünk róla, mert szeretnénk ha nem kellene. Lehet, hogy tévedek, és ez egyélű dolog. És hogy erről is beszélni kéne.
De hogy beszéljünk a vérfertőzésről, ha az lesz a vége, hogy kiskamaszok romanticizálják?
Ha a gyerek valamit félreérthet, a felnőtt nem beszél róla. Ez is pont ilyen.


Adott nekünk egy George RR Martin bácsink. Csak hogy a legpopulárisabb példát vegyem. Ez a Martin bácsi, aki előszeretettel kaszabolja le az érzelmeinket, minden tabut elővesz, amit elő lehet. És beszél róla és használja, és működik.
Na de miért?
Mert nem romanticizál. Nem mondja azt, hogy a vérfertőzés jó dolog. Lehet, hogy Jaime és Cersei Lannister boldognak koránt sem nevezhető párkapcsolatban él, és gyerekeik vannak, de ez nem jelenti azt, hogy Tywin Lannister ne akart volna kardjába dőlni a hír hallatán. De erős hadvezérhez méltón az unokáira gondolt, és arra, hogy neki ott dolga van, és egyszerűen nem foglalkozott az ütődött purgyéval.
De vegyük a Targaryeneket. A Targaryenekről köztudott, hogy a vérfertőzéssel akarták fenntartani a királyi vért, épp ezért mondjuk Aerion Targaryen megkattant. És most hagyjuk azt a teóriát, miszerint az egész Bran hibája, mert kitérek a hitemből. [És pont ugyanez az agymenés okozta a Habsburgok minden tetves betegségét, mint a vízfejűséget és társait, meg más királyi dinasztiák vesztét is.] Ja, és akkor erre ráfoghatjuk Joeffry köcsögségét is.
Szóval ott tartottam, hogy a Trónok harca egy nagy sikerű sorozat, amiben nem egyszer előkerül a vérfertőzés. A fent említett példák a teljesség igénye nélkül lettek felsorolva.
Szóval a Trónok harca egy sötét hely, és tele van iszonyattal, és ebbe biza beletartozik az inceszt kapcsolatok létezése és kezelése is. De amikor a tömeg megtudta a Lannister testvérek romancát, felhördült. Amikor Samwell Tarly és Jon Snow meglátta, mi folyik Szegfűéknél, elborzadtak.
Nem véletlenül; a belterjesség nem normális.
A szülő-gyermek-, testvér-, és más közeli rokoni kapcsolat egészségtelen. Kutatások igazolják, hogy az emberekbe bele van kódolva, hogy nem szeretünk bele a rokonainkba. Alighanem a fajfenntartás az ösztön alapelve, hisz az ilyen kapcsolatból született beteges, gyenge kölykök aligha érhették volna meg a vadászkort, mondjuk az őskorban. Állatokban ez ugyanúgy fellelhető ösztön, ha az ember a megfelelő helyen keresi.


De most akkor mi van?
Az inceszt kapcsolatok valószínűleg gyakoribbak, mint hisszük, hisz mindig médiabotrány övezi, és az esetek nagy százalékában sajnos megerőszakolással párosul. Ami lelki és testi traumákkal egyaránt járhat, és a megerőszakolás, szexuális erőszak témájának romanticizálásáért harapok, és hála az égnek nem csak én.
Az ilyen kapcsolatok nem csak morálisan elutasított dolgok: a BTK (büntetőjogi törvénykönyv) is erősen ellenzi.
Most beszélhetnék arról, hogy mi van, ha a gyerekek nem együtt nőnek fel, meg mi van, ha igen, meg arról, hogy a kisgyerekek hajlamosak “beleszeretni” ellenkező nemű szülőjükbe, és azt mondani, hogy “Anya, ha nagy leszek, feleségül veszlek!”, vagy hogy “Apa, ha nagy leszek, feleségül veszel?”. De ez utóbbiról nem érdemes, mert ez egyszerű, gyermeki rajongásnak tudható be, és az ezért érzett bűntudat Freud szerint odáig vezet, hogy minden ízünkben ellenezzük a belterjességet.
Szóval beszélhetnénk ilyenekről, de erre találtam egy tökéletes, tőlem jobban megírt cikket egy nagyszerű honlapon, amit nagyon szeretek: Vous - Az örök tabu: a vérfertőző kapcsolat. [A cikket a címre kattintva eléritek.]


Miért írok erről?
Az ok, amiért nagyon elkeseredve vettem elő a témát, nem más, mint a véget nem ismerő szenzációhajhászás a bloggerberkekben.
Voltak már meredek divatok. A nemierőszak is gyakori napi téma volt a csoportokban, az anorexia, bulimia, családon belüli erőszak és Stockholm-szindróma visszatérő vendégek. És erről mind lehetne írni sok-sok cikket, talán lesz is, talán nem. Született már sok, és tudjátok miért?
Mert helytelen. Mert ezek a helyzetek pszichés dolgokra vezethetők vissza, traumákat okoznak, és sokan szenvednek miattuk. Ezek a dolgok betegségek, vagy azt okoznak, és ezt ti nem veszitek komolyan.
Ti, akik ilyen sztorit írtok. Anélkül, hogy utánanéznétek.
“De én depressziós vagyok, és arról írok amiről akarok!”
A divatdepresszió sosem volt depresszió. Figyelemfelkeltés, ami egy sötétebb öltözködési hóborttal párosul. A klinikai depresszió viszont egy olyan állapot, amikor orvoshoz kell fordulni, és gyógyszert kérni. Amikor aggódni kell az illető életéért, mert nem tudjuk, sikerül-e leküzdenie.
És nem írsz arról, amiről akarsz. Mert ha már feltetted a netre, felelősségel tartozol azért, hogy aki olvassa, az mit érez utána. Mit tesz utána. Felelősséggel tartozol az olvasódért.
Sokan küzdenek ilyen, és ehhez hasonló dolgokkal, sokan éltek át borzalmakat, amiket TI, kedves erről író bloggerek nem vesztek elég komolyan.
Akinek nem inge…
Tessék utánajárni. Tessék leülni a wikipédia és a szakoldalak elé, tessék bemenni a könyvtárba, elmenni egy ismerőshöz, akiben megbíztok, és szakavatott a témában. Tessék olyan történetet kitalálni, ami nem tiporja sárba azokat az embereket, akik átélték és átélik ezeket a dolgokat nap mint nap, és küzdenek a saját démonaikkal, a saját érzéseikkel.


A vérfertőző kapcsolatok nagy része nemi erőszak. Még egyszer mondom. Nemi erőszak. Ami nem játék. Nem mind, de nagy része.
Az inceszt kapcsolat büntetendő.
A belterjesség káros a születendő gyermek egészségére nézve. [Ami a szülés miatt veszélyes lehet az anyára nézve.]


Ha ilyen témához nyúlsz, vedd észre, hogy komoly dolog, és úgy kezeld. Annak rendje és módja szerint. Vedd észre, hogy ez nem az a téma, amiben egyszerű szerelmi szálak és lopott csókok lesznek, hanem komoly pszichés oldala van, komoly lelki háttere, és komoly büntetőjog van rá.
És ne gyere nekem azzal, hogy ne olvassam, ha nem tetszik. Mert sok kis tizenkevés éves meg még nem elég tapasztalt és olvassa és ellentétben veled, aki ilyet írsz és romanticizálod, én törődöm azzal, hogy a kiskamasszal, aki tudatlan és olvassa. És esetleg bejön neki, mert tudja, hogy tiltott, de pont ezért izgi. Pont ezért érdekes. Én törődöm azzal, hogy egészséges világkép alakuljon ki benne. Lehet, hogy a te blogod apróság, de apróságok formálják a jellemet.


És nem. Nem az a megoldás, hogy “Tudom, hogy sokan már most elítélitek…” szöveggel hirdetitek a blogotokat. Hanem az, hogy elgondolkodtok magatokon.
És ne mondd nekem, hogy “De nem tudják, hogy tesók.” Akkor miért lövöd le a poént azzal, hogy elmondod az olvasónak, hogy inceszt? Miért nem hagyod a meglepetés erejét a magad oldalán? [És ha kiderült, sürgősen felejtsük el a testi vonzalmat, amíg meg nincs a DNS teszt.]
Tessék, ott van a Star Wars, Lucas bácsi talán majd hat rátok. Mikor Leia meg Luke megtudták, hogy tesók, hamar elfelejtették a dolgot, és Leia más felé fordult, mint tudjuk. [Nem leszbikus lett, ne érts félre.]

6 megjegyzés:

  1. Alig vártam, hogy elolvassam a cikket és most is csak egy lopott komentre futja tőlem, míg a könyvtárban várok a könyveimre... Szóval nagyon jó cikk lett. Amikor megjelent a listában oldalt, már akkor vártam, hogyúristenezmilesz, és hát nem kellett csalódnom. Ami nekem a Trónok harca mellett eszembe jutott, az a Borgiák című sorozat. Múltkor beszéltem egy lánnyal, aki azt mondta, hogy annyira shippelte Lucreziát és Cesarét, én meg csak így wtf. A sorozatban meg ráadásul nem is erőszakról van szó, hanem kölcsönös vonzalomról, illetve az only a Borgia can love a Borgia felfogásról (remélem, jól idéztem így látatlanban, régen néztem már). De persze KÖZEL SEM romanticizálásról szól az egész, hanem sokkal inkább egy beteg felfogásról, ami azt próbálja bemutatni, a korban mennyire megvetették Sándor pápát és a pereputtyát.
    Na de megjöttek a könyveim, szóval zárom a soraim, majd otthon lehet, hogy még írok! :D a géped pedig hamar gyógyuljon meg :3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz drágám! Köszönöm hogy elolvastad és egy ilyen szép hosszú kommenttel jutalmaztál, sokat jelent ám! ;) Pláne hogy így, suttyomban küldted nekem, sajnálom, hogy csak most tudok válaszolni.
      Csókollak érte:D

      A gépem meg valószínűleg nem fog meggyógyulni, ha igen, akkor se nagyon kapom vissza, viszont a probléma megoldódni látszik, de nem kiabálom el :)

      Törlés
  2. És ott a pont. Köszönöm, hogy végre valaki leírta! ^^

    VálaszTörlés

Minden kedves szóért forrón gőzölgő mentál-teát ajánlok fel.
"[...]lehet-e némán teát inni véled,
rubin-teát és sárga páragőzt?" /Kosztolányi Dezső